A legutóbb egy nagyon érdekes előadáson vettem részt. Orvostanhallgatóként fontosnak tartom, hogy mindenről legyen némi ismeretem. A fő téma az alkoholizmus volt, az előadó pedig egy addiktológiai szakember volt. Egy majdnem 50 diás bemutatón keresztül ismertette a függőség alapvető ismérveit és megoldásait. Mivel az én családomban is volt olyan ember, aki végigjárta ezt a rögös utat, nagyon érdekesnek találtam az elhangzottakat. Miután vége lett, több csoporttársammal is beszélgettünk a témáról. Megnyugtató volt a tudat, hogy nem vagyok egyedül. Például az egyikük a saját bőrén keresztül tapasztalta meg az alkoholizmus összes fázisait. Elmondása szerint hamar ráébredt arra, hogy rossz úton jár. Azóta egy kortyot se ivott, és ő erre nagyon büszke.

De, ami talán a legjobban meglepett, hogy a legjobb barátom éppen ezt a szituációt éli át az édesapjával. Mint kiderült, egyik pillanatról a másikra rosszabbodott az állapota, és volt olyan időszak, amikor már a reggelt is egy pohár sörrel indította. A legnagyobb baj akkor történt, amikor részegen karambolozott az egyik este folyamán. Szerencsére más nem volt az utakon, és ő is egy-két karcolással megúszta., de az autó teljesen széttört. Ekkor jutott el a tudatáig, hogy segítségre lesz szüksége. A családja teljes mértékben mellette állt, és hosszas keresgélés után megtalálták azt a programot, ahol valódi segítséget kapnak az alkoholisták.

A Családi Felépülési Központ nemcsak az alkoholizmusban szenvedőknek nyújt segítséget. Ők a hozzátartozókra is gondolnak. Nagyon fontos tény – ami a szervezet weboldalán is olvasható -, hogy ez a függőség soha nem egy embert érint. Minden esetben egy rendszerbe ágyazott, komoly problémáról van szó, amely párkapcsolat esetén kettő főt érint, család esetében pedig sokkal többet. Azt is fontos tisztán látni, hogy ha a segítség a hozzátartozók részéről kudarcba fullad, az semmi esetben sem az ő hibájuk. Hiszen a tenni akarás ott volt, de ez egy olyan jellegű betegség, amelyhez szakértelemre és komoly tapasztalatokra van szükség. Az említett felépülési központnál saját tapasztalatokkal rendelkező addiktológiai szakemberek állnak a beteg rendelkezésére.

A segítségkérés első lépése egy hívás. A Csalási Felépülési Központ honlapján található telefonszám tárcsázása után egy beszélgetés során megállapítják, melyik helyszínre és melyik szakemberre van szüksége a szenvedőnek. Majd ezt egy személyes konzultáció követi, ahol átbeszélik az érintettel a helyzetét, megállapítják a probléma súlyosságát, és meghatározzák a lehetséges megoldásokat. Az állapotfelmérést követően szerződésben rögzítik, hogy mire számíthat a segítségkérő a 28 napos programban. Elindul az említett négy hetes terápia, és a program elvégzése után díjmentes, két évre szóló utógondozás veszi kezdetét.

A hazai szakmai gyakorlat alapos ismeretében, több éves előkészítő munka után, 2017-ben honosította meg hazánkban a Családi Felépülési Központ is azt a külföldön már évtizedek óta sikeres, Minnesota-modell alapján működő felépülési programot, mely komplex rehabilitációs kezelést nyújt kliensei számára, kiscsoportos (4-6 fő), felépülés-központú, és 28 napos bentlakásos. A szervezők hitelességének egyik ismérve az, hogy több mint tíz évig ők voltak azok, akik a segítséget keresték, átélték és végig szenvedték az összes olyan kitérőt és egyre súlyosbodó csalódásokat, amelyeket az álmegoldások vagy az átmenetileg működő félmegoldások hoztak magukkal. Saját felépülési tapasztalattal rendelkező segítő szakemberként, több mint másfél évtizeden át a legkülönbözőbb intézményrendszerekben dolgozva jöttek arra rá, hogy melyek azok a kritikus tényezők, amik az eredményes, professzionális segítségnyújtás érdekében elengedhetetlenek, illetve, hogyan lehet ezeket megtartva mégiscsak egyéni igényekre szabott, a lehető legkevesebb lemondással járó, hatékony bentlakásos programot kialakítani. Az egyedülálló program 2019 óta nemzeti védjegyoltalom alatt áll.

Mire lehet számítani a 28 nap során? Fontos megemlíteni, hogy szakértelmet és biztonságot nyújt. Tapasztalati segítő szakember a nap mind a 24 órájában jelen van, a multiprofesszionális stáb tagjai összesen több mint 51 évnyi felépülési tapasztalattal és saját eredménnyel rendelkeznek, a program személyre szabott, egyéni és kiscsoportos formában zajlik, a program ideje alatt – igény szerint – egyéni konzultációs lehetőséget is biztosítanak. A szakmai tartalom alapján ki kell emelni a 140 óra tematikus, vezetett csoportfoglalkozást, az 50 óra egyéb, felépülést támogató programot, 34 órányi természetben töltött, célzott szabadiős programoz és a tematikus hozzátartozói napot.

Ha letelik a 4 hét, akkor sem engedik el a felépülő kezét. Ingyenes utógondozást kínálnak akár személyesen, vagy online formában. A józanság megtartása és a tanultak felfrissítése érdekében, végzett klienseket és az őket támogatókat havi rendszerességgel meghívják a Felépülő Napokra, ahol külön felépülő- illetve hozzátartozói csoportokon vehetnek részt felépülési tapasztalatok megosztására, és a felépülési folyamattal összefüggő kérdéseik tisztázására. Akik igénybe veszik az ingyenes utógondozási programot, 90% feletti a tartós (azóta is tartó) józanság.