Az autó mobilok elterjedése óta folyton felmerülő probléma: hogyan védjük meg a nem garázsban, vagy legalább fedett helyen álló féltett járgányt az időjárás viszontagságaitól.
https://www.withcar.hu/tipusajanlat/jegesoellen-vedo-autoponyva

Kézenfekvő és máig használatos megoldás az autótakaró ponyva. Kész, minden rendben, probléma kipipálva. Az ördög azonban, mint tudjuk, azonkívül, hogy krónikus álmatlanságban szenved, valamiért a részletekben is szeret elrejtőzni. Járjuk tehát körül a témát kissé alaposabban. Kezdhetjük azzal, hogy a továbbfejlesztett, modern autótakaró ponyva jóval nagyobb oldalvédelmet biztosít a gépjárműnek, mint a korábbi típusok. A légköri csapadékok fajtái közül, rövid távú romboló hatását tekintve, a jégeső jelenti a legnagyobb veszélyt a karosszériára. A megfelelő formájú és nagyságú autótakaró ponyva nemcsak vízszintes és függőleges felületek találkozását óvja az égi csapástól, hanem a gépkocsi oldalsó részének legnagyobb hányadát is.

Nos jó, a védelem megvan, de arról sem árt gondoskodni, hogy az autótakaró ponyva az autón maradjon. Hiszen az időjárás szélvihart is képes produkálni, s a heves széllökések könnyen leránthatják a nem megjelelően rögzített autótakaró ponyvát. Éppen ezért a legújabb típusút már három ponton erősítik a gépkocsihoz, középütt a biztonsági övhöz hasonló megoldással. Azonban a jégeső és a vihar mellett egyéb is fenyegeti a szabad ég alatt parkoló járművet: a víz és a pára sem a karosszériának, sem az alváznak nem használ. Ebből kiindulva az autótakaró ponyvák új generációját már kondenzációs réssel látták el, amelyen keresztül az autó felületén rekedt nedvesség és pára eltávozhat. Persze attól még a karosszériát az autótakaró ponyva felhelyezése előtt ajánlatos szárazra törölni. A felsorolt változtatások, melyek nagyban hozzájárultak a gépkocsik védelméhez, kétségkívül hatékonyabbá tették az autótakaró ponyvát. A felhasználók kedvében járva a gyártók a legújabb termékekhez már egy nagyobb méretű tároló zsákot is adnak tartozékként, amelybe aztán könnyen belefér az összehajtott ponyva.