A kender növény magjából rendkívül magas gyógyértékű olaj sajtolható ki, amely a növényi zsiradékok között az egyik legnagyobb mennyiségben tartalmaz az esszenciális zsírsavakat. Fontos tudni azt, hogy az esszenciális zsírsavakat a test nem képes önmaga előállítani, ezért szükséges, hogy ezeket a zsírokat a táplálkozás során magunknak kell bejuttatnunk a szervezetünkbe. Ismerve a mai rohanó világot, ami maga után vonja az egészségtelen táplálkozást is megállapítható, hogy a táplálkozás során sem jut be a kellő mennyiségű esszenciális zsírsav a szervezetbe, éppen ezért ajánlott az étrendkiegészítők használata. A kender olaj az egyik legjobb ilyen termék, hiszen a két legfontosabb esszenciális zsírsavat, az omega3-at, és az omega6-ot ideális arányban tartalmazza, továbbá nagy mennyiségben tartalmaz gamma-linolén savat, ami kifejezetten hasznos a szervezetünk számára. A kender olajtartalmaz Omega-9 zsírsavat is, bár ez a zsírsav nem esszenciális zsírsav, az emberi testnek mégis nagy szüksége van rá, és csak korlátozott mennyiségben képes előállítani. Továbbá a kender olaj nagy koncentrációban tartalmaz a E-vitamint, ami erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, így segíti megelőzni a sejteket a károsodásoktól, ilyen szempontból a rákosodás megelőzésében is hatékony. Kifejezetten erős az immunrendszert erősítő hatása. Mivel a krónikus gyulladások gyakori kiváltó oka a gyenge immunrendszer, a hidegen sajtolt kender olaj fogyasztásával sokat tehetünk immunrendszerünk erősítéséért.